پایگاه اینترنتی آینده پژوهی

پایان نامه کارشناسی ارشد آینده پژوهی

آینده پژوهی مطالعات زنان در ایران

4,495

محسن گرامی طیبی: رشته آینده‌پژوهی چند سالی است که به صورت یک رشته دانشگاهی در ایران تدریس می‌شود. دانشگاه‌های امام خمینی(ره) قزوین، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه عالی دفاع ملی از دانشگاه‌هایی هستند که در مقطع دکتری این رشته دانشجو پذیرش می کنند. در مقطع کارشناسی ارشد نیز دانشگاه های امیرکبیر و تهران  چند سالی است که دانشجوی کارشناسی ارشد آینده پژوهی جذب میکنند. اولین دوره پذیرش در مقطع دکتری در این رشته در سال ۱۳۸۷ توسط دانشگاه امام خمینی(ره) قزوین و اولین دوره پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد مربوط به دانشگاه امیرکبیردر سال ۱۳۸۹ است که بنده نیز جزو اولین دوره‌ای بودم که در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه امیرکبیر مشغول به تحصیل شدم.

با این حال و با توجه به تجربیات چند سال اخیر، با توجه به محدود نبودن این رشته در یک حوزه خاص، دانشجویان سایر رشته‌ها نیز علاقه مند به این موضوع بودند که موضوع پایان نامه خود را در این حوزه انتخاب کنند و در این راه پژوهش نمایند.  با این مقدمه کوتاه در این بخش به معرفی پایان نامه یکی از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد علوم سیاسی می‌پردازیم که پژوهش خود را درحوزه آینده پژوهی مطالعات زنان در ایران انجام داده است. خانم سمانه یحیی‌پور از دانشجویان کارشناسی ارشد رشته علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی که موضوع پایان نامه ایشانآینده پژوهی مطالعات زنان در ایراناست. ایشان در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ از پایان نامه خویش دفاع نموده اند.

سایر دانشجویان و افرادی که علاقه مند هستند چکیده و خلاصه ای از پژوهش خود در حوزه آینده پژوهی را در اختیار سایر افراد قرار دهند، میتوانند خلاصه ای از تحقیق خود را ارسال نمایند تا در وبسایت آینده پژوهی قرار گیرد.

سمانه یحیی‌پور کومله:

رفع مسائل مرتبط با زنان از آرمان های دیرینه ی علمی و اجتماعی است. مسائل حوزه زنان در ابعاد اجتماعی، حقوقی، اقتصادی، علمی، سیاسی و… دارای فراوانی و پراکندگی زیادی است. و هر روز به تعداد مسائل و مطالبات زنان در شاخه های گوناگون افزوده می شود. بنابراین ساماندهی مطالعات زنان در جهت شناسایی چالش های پیش رو و همچنین تولید ساز و کار علمی – پژوهشی و راهبردی که پاسخگوی مطالبات و سیر مطالعاتی حوزه زنان باشد از دغدغه های این پژوهش است.

آینده پژوهی به عنوان یک دانش، در استفاده از فرصت ها و اصلاح فرایندها، و آمادگی در جهت تغییر و تحولات جهانی و اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین دانش آینده پژوهی در راستای کنترل آسیب ها و برنامه ریزی در جهت بهبود شرایط موجود و دستیابی به وضعیت مطلوب نقش مهمی ایفا می نماید. بنابراین، نقش جریان مطالعات زنان در ارتقاء جایگاه مطالعات آینده نگر از اهمیت زیادی برخوردار است.

در پژوهش حاضر ضمن تبیین چیستی مطالعات زنان و آشنایی با گستره دانش مطالعات زنان، با استفاده از دانش آینده پژوهی در پی ارائه چارچوب آینده پژوهانه مطالعات زنان در ایران می باشیم. در این پژوهش در جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و مرور اسناد و گزارش های موجود استفاده نمودیم و در ادامه با استفاده از تحلیل روند های موجود پس از انقلاب اسلامی و مروری برخی مسائل زنان در جامعه و خانواده از روش سناریو نگاری جهت تبیین روندها استفاده نمودیم و در نهایت با ارائه ی چارچوب آینده پژوهانه زنان در ایران بر اساس چارچوب های آینده پژوهی موجود، پژوهش حاضر به پایان رسید.

بررسی روندها و وضعیت موجود نشان میدهد جهت حل بنیادین مسائل زنان نیازمند تدوین نظامند برنامه ی آینده پژوهی مطالعات زنان و تولید سناریوی کلان خارج از سیستم شناور سیاسی می باشیم. روندها نشان می دهد در تمامی دوران پس از انقلاب اسلامی موضوع زنان در تدوین برنامه ها و سیاستگذاری مورد توجه بوده است اما آنچه که زن را از دستیابی به جایگاه مطلوب دور نگه داشته است گوناگونی جریان های فکری است که در نحوه پیاده سازی برنامه ها تأثیرگذار است. بنابراین وجود چارچوب آینده پژوهانه جهت دستیابی به آینده ای که بتواند جریان های فکری را پوشش و تجمیع نماید نیازمند چارچوب آینده پژوهانه می باشیم که برای نخستین بار در این پژوهش ضمن شکل گیری مبانی آینده پژوهی مطالعات زنان در ایران ارائه شد.
واژگان اصلی: مطالعات زنان، آینده پژوهی، زنان، آینده نگاری، مسائل زنان

4 Comments
  1. حمیدرضا صادقی says

    سلام خسته نباشید
    بنده حمیدرضا صادقی هستم که در رشته آینده پژوهی مقطع کارشناسی ارشد در موسسه طلوع مهر قم مشغول تحصیل می باشم بسیار علاقه مند به فعالیت در این رشته می باشم بنده را راهنمایی بفرمایید
    ممنون

    1. محسن گرامی طیبی says

      با سلام و آرزوی موفقیت
      در کانال تلگرامی ما عضو شوید
      آنجا راه‌های ارتباطی و مطالب مفیدی را مرور می‌کنیم

  2. محمدرضا بنی اسدی says

    سلام
    جناب محسن گرامی طیبی
    کانال تلگرامی مربوط به آینده پژوهی رو میخواستم ممنونم

    1. علی زارع میرک آباد says

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.